Bonde-danse til det gamle landbrug

Slegfredsbarnets hjemtur

Historie

En trist hjemtur

Andre danse - Indholdsfortegnelse


21

Slegfredsbarn = uægte barn

 Dvs. barnets mor var ikke gift. I nogle kirkebøger ser man disse syndens børn placeret helt for sig, for at de ligesom ikke skal besmitte de ægte børn. Betegnelsen uægte børn havde Danmark i lovgivningen frem til 1937. Det uægte fulgte det uskyldige barn fra vugge til grav. Skulle nogen i sognet have glemt det, ja så blev det fx repeteret ved konfirmationen, også selv om mor og far var blevet gift kort tid efter fødslen. På grund af vanskeligheder med at se det uægte ved de her nyfødte børn brugte præsten i fx Han Herred at kalde dem slegfredsbørn. 

For slegfredsbørn gjaldt 10 måneders reglen. Præsten skulle ved dåb af et barn af en ugift mor have oplyst og skrive i kirkebogen hvor moren var blevet besvangret, altså hvilket sogn moren havde opholdt sig i på 10-ende måneden før fødslen. Thi dette sogn tilhørte barnet med dets udgifter, hvis og når moren ikke kunne klare at forsørge det. I et patriarkalsk samfund er det ikke hvor kvinden efter 9 måneders (skamfuld) graviditet føder barnet der betyder noget men hvor manden har sået sæden. 

Så nogle uger eller år efter fødslen kunne et sådan barn (fx på grund af sygdom eller ændrede arbejdsforhold hos moren) blive sendt (væk fra hende) til et helt andet sogn, til barnets "hjemsogn" og der blive overdraget til pleje hos billigste tilbud. Det kunne blive en hjemtur gennem flere sogne, for at ende i et fattigt hus på en middelmådig hede (fx hos mine tiptipoldeforældre).