Bonde-danse til det gamle landbrug

Le og kratte i sving

Historie

En svingende polka

Andre danse - Indholdsfortegnelse


16

Vipper springe over klinge:
Vi skal ud og meje korn en høstdag efter at duggen er tørret bort. Høstkarlen går forrest og mejer kornstråene med en le (hylje på vendelbomål) sådan at stråene falder i pæn orden i den ene side ved hjælp af mejepindene på leen. Høstpigen (opbinderen) går bagefter ham med en kratte, en speciel rive med 4 tykke træ-tænder (der ikke går i jorden). Med kratten samler hun strå til et neg op mod venstre ben, og binder med en lille håndfuld strå en speciel neg-knude, og ved behov lægger hun neget så solen kan tørre rodenden. Senere, gerne samme dag, bliver negene sat sammen i hobe på 2x3 neg stående på rodenden som et lille spids stråtag med topenden mod hinanden. Derved kan evt. regn løbe af, og negene kan stå og tørre og eftermodne i nogle dage. 2x3 neg er en stabil konstruktion i vinden.
En le har specielle håndtag til højre og venstre hånd: der er vel ca. ½ m mellem hænderne når du svinger leen i dansen. En kratte har bare et lige riveskaft.



korn mejes og bindes op

Fotografi af korn-mejning med le og opbinding af neg
(Hjørring Museum)
Bagerste pige står med en kratte til at kratte (=rive) et bundt strå sammen med som derefter bindes til et neg med et bånd af strå.
Det ses at mejepindene på leerne er vendelboiske, se fotografi herunder:

Le med mejepinde

Hjørring museeum: to leer, den ene med mejepinde som jeg husker dem.
Desuden ses en bred rive, til at rive de sidste løse strå efter at negene er sat i hobe.
(Desværre er her ingen kratte).

Le med mejepinde fra Sydjylland

Le med mejepinde: disse mejepinde er helt anderledes end dem vist ovenfor fra Vendsyssel.
Håndtaget til højre hånd vender også anderledes. Så hver egn sine vaner.

kratte

Frilandsmuseet Kbh: en kratte hænger her til højre, og den må jeg ikke tage ned for så lyder alarmen!
Men den har 4 stk lange tykke træ-tænder, der ikke går i jorden og som passer til at samle et neg strå op af benet.
Det mellemste redskab er en rive (med trætænder).
Til venstre er der en le, og vi ser igen at håndtagene er anderledes end i andre egne af det lille Danmark (ligesom sproget).

Høsten i min barndom:
Vi havde selvbinder til at meje med (heldigvis). Der skulle 3 stærke heste til at trække den. Den høstede så et skår (en bane kornstrå) i højre side mens heste gik på det allerede høstede og trak selvbinderen, der smed de færdige neg ud til venstre. For at redde markens yderste skår korn fra blot at blive trampet ned, skulle vi så først høste dette skår med le. Min far mejede med leen og så skulle jeg med kratte binde negene op. Det kunne lade sig gøre ved rug og gå an ved havre, men byg havde så korte strå at så kan man ikke få stråene til at nå som bånd rundt om neget. Så skal man binde et sammensat bånd, og det er kun for voksne.
Områder med lejesæd (hvor kornstråene ligger ned på grund af regn) skulle ligeledes høstes med le.