Bonde-danse til det gamle landbrug

Malke-Marens benspjæt

Historie

Et spark i mazurkaen

Andre danse - Indholdsfortegnelse


08

Malkning


Aften-malkning

Min far er i gang med aftenmalkningen på vores gård i Vendsyssel, med 20 jersey malkekøer.
Vi er i 1950-erne og har længe haft en malkemaskine, så håndmalkningen drejer sig kun om eftermalkningen, dvs. den sidste rest (lidt federe) mælk som malkemaskinen ikke kan tage med.
Ved strømsvigt, som skete flere gange om året, skete al malkningen med håndkraft, og så måtte min mor og til dels vi børn hjælpe til. Men jeg kunne ikke malke koen helt ren, så far måtte hen og eftermalke den sidste slat.
Min mor er født på Mors med morsingbomål, og da hun flyttede til Vendsyssel lærte hun sig (selvfølgelig) vendelbomål (90%), et sprog uden lærebog og grammatikbog. (Hun blev dermed 3-sproget).
Til landbrugsarbejdet bruger man ikke penge til specielt arbejdstøj (bortset fra træsko) som det ses. Man benytter sit kasserede pæne tøj for at slide det op.

Det er her for øvrigt over 10 år siden den store vindmølle blev taget ned. Men den lange aksel oppe under loftet med kraftudtagshjul til forskellige maskiner fik lov at blive der længe.

 
Håp - håp håp håp
Da der findes en dejlig bornholmsk folkedansemusik grammofonplade med en sang med kalderåbet på bornholmsk til at kalde malkekøer hjem til stalden til malkning vil jeg lige nævne at vores malkekøer i Vendsyssel gladeligt kommer hjem fra græsmarken når vi råber håp - håp håp håp, med et langt + 3 korte, evt. kun 2 korte, evt. flere for at variere.

Fluer på ko

Forbandede fluer:
Det er ikke alt der er bare idyl derude på landet. Her ser vi en ko som må døje med masse af fluer på mule, i øjnene og på hovedet.
Det er et moderne fotografi for koen har EU-mærkater i ørerne. Koen er ellers sjælden i dag: det er den røde danske malkerace, som blev udviklet til at betyde meget for fremskridtet i dansk mejeribrug i første del af 1900-tallet.