Tøndetærsker
|
|
Historie |
|
En fortærsket valseløben
|
|
Tøndetærsker
Bondemanden
+
bondekonen (forreste par) + 2 karle + 2 piger skal tærske korn
ved at benytte en
moderne maskine der nu er kommet her til Han Herred (1840). Den
består af en
vandret tromle eller tønde med små metalkroge der river
kornet af aksene når
konen drejer tønden rundt med et håndsving og manden med
stor påpasselighed
fører lidt kornneg frem. (Ordet tøndetærsker der
indbefatter en tærsker der
aflønnes pr tønde korn han tærsker (tidl. med
plejl) har dermed fået en slags
dobbelt betydning). (Denne tøndetærskemaskine kaldes
ofte pigtærsker på
rigsdansk, et ord der ellers blev benyttet til en mekanisme i
geværer). (1
tønde korn = 4½ kubikfod = 144 potter = 1,4 hl, nu: 100
kg).
Pigtærsker på
Frilandsmuseet, København
Jeg har desværre ikke et billede af den
gamle simple
tønde-pigtærsker jeg har kendt engang: en mindre
tønde eller tromle med mange
mere tætsiddende små pigge, og som kunne drejes af kun
én person. De havde en på Frilandsmuseet ved
København indtil for nogle år siden, men de ved ikke hvor
den er blevet af. Ved såden en roterende tønde stod man
med to håndfulde strå og stak toppen med aksene ind mod den
roterende tønde så kornet blev revet af, og en del
strå blev også revet igennem maskinen. (Min tipoldefar i
Hanherred gjorde sig bemærket ved at lære at benytte en
sådan maskine).
Dermed startede en teknisk udvikling: Denne her
senere og mere avancerede udgave med tandhjulsudveksling (der
kræver
to personer til
at dreje håndtaget ved selv moderat ilægning af kornneg,
har jeg fået fortalt) har kun få pigge på selve
tromlen, men nu er der stationære pigge på broen, mange
endda. (Broen er den hule del der vender ind mod tromlen). Her rives
alle strå med, der så bliver knækket og
krøllet til halm. Der blev lavet specielle brede
pigtærskere til at tærske langhalm på (hvor
stråene ikke knækkes ret meget) med pigge på broen i
kun den ene side. Stråene lægges så sidelæns
ind med topenden ved bro-piggene. Det giver dog nogle vanskeligheder at
få tærsket aksene helt rent. Og specielt for langhalm til
stråtag er det vigtigt at få tærsket rent for ikke at
taget skal tiltrække ødelæggende fugle og rotter.
Ved normal tærskning skubber man toppen af det delte neg langsomt
ind mod piggene for at give tid til kornet at blive revet af inden man
skubber resten ind i maskinen. Sådan skulle vi også
gøre i min barndom ved et "moderne" tærskeværk (som
på foto til dansen Halmrysteren). Fulgte der en ganske lille
smule korn med i halmen var det normalt ikke være end at det
så ofte kom dyrene til gode når de blev fodret med halmen.
Så i alt bliver det til en 3 pars dans her
på loen: vores tøndetærsker-dans.
I
dansen får
alle lov til at tærske, den ene og anden vej rundt, der skal
hentes og bringes
kornneg frem, halmen skal rystes og krattes (rives) til side, avner (=
kornskæl) skal sorteres fra ved at kaste kornet (så de
tunge korn falder langt
fra de lette avner og emter (= tomme aks og halmstumper)).