Hjørring
museum 2007: en plejl med dens to stokke hænger på
væggen, og på fotografiet ser vi to karle svinge plejlen.
Hvis de to karle er akkord-arbejdere, der betales pr tønde korn
de tærsker, kaldtes de for tøndetærskere.
Det var et hårdt arbejde, der krævede masser af energi,
masser af fed mad. Så man brugte udtrykket: han spiser som en
tøndetærsker, når man havde en ved bordet som bare
kunne blive ved med at spise grød og kartofler. (Middag midt
på dagen: først lægges bunden med en stor portion
byggrød. Så kartofler og sovs med fed stægt
flæsk. Så ½ times middagslur.)
Jeg har tærsket en ganske lille smule med plejl sammen med min
far: tæsket langhalm af rug til at lave julebukke af (gedebukke
af halmstrå). Så skal kornet tærskes af uden at
stråene krøller til halm som det sker i
tærskeværket. Det var jeg ikke god til, så det har
været et stort fremskridt da tøndetærsker-tromlen
kom i brug.
Vores plejle havde stokkene (hånd-vol og slag-vol) samlet med
læderstroppe (= plejl-bånd, plejl-øl). Hos min
senere svigerfamilie på Sjælland benyttede man
åleskind.
Plejlen på
plads: man skal huske at hænge plejlen på plads om
aftenen, ellers tærsker (den hvem som helst) hele natten.
Plejlvisen:
den som lyder når man lægger plejlen om halsen på en
dreng og klemmer til så han græder (lidt vel uhyggeligt?)
Gå gennem
plejl: læg plejlen på gulvet åbent som et V.
Stil dig med skrævende fødder lidt inde i V med ansigt mod
spidsen (=plejlbåndet). Stik hænderne forfra gennem dine
ben og grib om plejl-enderne. Rejs dette plejl-V op lodret og stik
hovedet igennem og få hel kroppen igennem.
Sådan en
plejl om en person: en underlig klodset person.
Tøndetærsker:
Hvor meget korn kunne man så tærske med plejl på en
dag? Min tipoldefar fra hedejorden i Hanherred arbejdede bl.a som ung
som tøndetærsker på den store gård (kaldt
herregården i de overleverede beretninger). Han klarede at
tærske 1 tønde korn på en lang dag, og blev så
betalt for kun 1 tønde. (En stor moderne mejetærsker
klarer at høste, tærske og rense 1 tønde korn pr 2
minutter). Men mange tøndetærskere andre steder i landet
klarede at tærske adskillige tønder korn på en dag,
(= en bedre akkordbetatling). Hvorfor denne forskel? Jo, med gode
tørre modne næsten dryssende kornneg med store korn i
lange tykke aks fra de gode fede jorder og med krav om kun moderat
rentærskning kan man hurtigt tærske en tønde korn.
Men med avlen på den magre jord i Hanherred (mellem Thy og
Vendsyssel), hvor de fugtige kornneg ofte består af halvt ukrudt
som tidsel og gul okseøje, med små pistne kornaks med
små korn, og hvor der skal tærskes helt rent for bare at
få et nogenlunde udbytte, ja da er det hårdt arbejde at
nå 1 tønde på en dag. (Han lærte derefter
kunsten at betjene den nymodens tøndetærskemaskine i
næste dans: tøndetærsker).